Vér-agy gát az év legjobb mikrofotóján

2012.10.24. 14:49

Majdnem négy évtizede, 1974 óta fut a Nikon Small World fotópályázat, amelyen mikroszkóp alatt készült felvételek versenyeznek. Idén a jelentkezők körülbelül kétezer fényképet küldtek be, és ezek közül a győztes egy élő zebradánió-embrió vér-agy gátját ábrázolja.

A verseny zsűrije négy fő szempontot figyel a képek elbírálásakor: a kép eredetiségét, információtartalmát, technikai megvalósítását és a vizuális hatást. A meglepetésszerű témaválasztás mindig előny, de az is igaz, hogy csak pengeéles képek kerülnek a legjobbak közé, ezért hagyományos mikroszkóppal szinte esélytelen indulni.

A Nikon közleménye szerint az idei győztes képen látható először egy élő állat vér-agy gátja. Jennifer Peters és Michael Taylor, az amerikai St. Jude Gyermekórház kutatói fluoreszcens fehérjék segítségével figyelték meg egy zebradánió kötőszöveti sejtjeit, és valós időben nézték végig a vér-agy gát kifejlődését. A vér-agy gát egyébként a szervezet természetes védekezése, ami arról gondoskodik, hogy káros kémiai anyagok ne juthassanak a vérkeringésből az agyba.

A fenti galériában a húsz legjobb fotó látható, többek között muslicákról, hiúzpókokról és denevérembriókról (ez utóbbi a kedvencünk, bár csak a toplista utolsó helyét szerezte meg). A versenyen korábban egyébként magyar díjazott is volt: 2007-ben Márkus Róbert a legjobbak közé került egy csodatölcsér porzójáról készült fotóval.  • Tippek
  • Árfolyam