Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Kínai rendelésre halnak ki az ecuadori cápák

2012.10.29. 09:00

Bár Ecuadorban törvény tiltja a cápák célzott halászatát, a véletlenül kifogott példányok feldolgozása nem ütközik semmilyen jogszabályba. Így lehetséges, hogy az ország csendes-óceáni partvidékének piacain minden reggel több száz cápauszony cserél gazdát annak ellenére, hogy az ecuadori vizekben élő összes cápafaj a kihalás szélére sodródott az elmúlt évtizedekben.

Különösen visszatetsző ez akkor, ha tudjuk, hogy a világ egyik legdrágább ételének alapanyagát szolgáltató ecuadori halászok épp csak el tudják tartani a családjukat a nehezen szerzett bevételből. A cápauszonyokat elsősorban a kínaiak vásárolják fel. Az országban még ma is potencianövelő hatást tulajdonítanak az uszonyból készített ételeknek, ráadásul az ázsiai országokban tapasztalt gazdasági fellendülés hatására egyre nagyobb fizetőképes kereslet alakult ki a különleges fogások iránt.

2008-as adatok szerint évi félmillió cápa pusztul el, sokszor borzasztó körülmények között. A halászok legtöbbször csak a halak uszonyait metszik le, és az így mozgásképtelenné vált, súlyosan sérült állatokat egyszerűen visszadobják a vízbe.