Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Kamerás mobillal ölték meg E.T.-t

2012.11.06. 16:25 Módosítva: 2012.11.06. 16:26
Csökkent a repülőcsészealj-észlelések száma, és ez a lelkes ufóhívőket is elkedvetlenítette. Sokan úgy vélik közülük, hogy valószínűleg nem is léteznek földönkívüliek. A szakértők szerint a kamerás mobilok és az internet elterjedése öli meg az ufómítoszt, mások az összeesküvéselmélet-hívőket hibáztatják.

A földönkívüli lényekben hívő ufórajongók évtizedeken át lelkesen kémlelték az égboltot, remélve, hogy megpillanthatnak egy-egy repülő csészealjat. Mivel sosem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni a földönkívüli értelmes lények létezésére, a brit ufómegfigyelők lelkesedése annyira lelohadt, hogy sokan már nem is hisznek a létezésükben.

Az Egyesült Királyságban tucatnyi csoport foglalkozott a repülő csészealjak és az azonosítatlan repülő tárgyak megfigyelésével, de ezek közül sok mára megszűnt. Dave Wood, a Természetfölötti Jelenségek Tudományos Kutató Társaságának (Assap) vezetője a jövő héten konferenciát rendez, hogy megállapíthassák, miért lankad az ufófigyelők lelkesedése.

Nincs bizonyíték, nincs érdeklődés

Wood valószínűnek tartja, hogy a lelkesedés lanyhulása odáig vezethet, hogy tíz éven belül az ufókutatás teljesen megszűnik. Wood elmondta, hogy évtizedek óta foglalkoznak ezzel a kutatási területtel, de az, hogy perdöntő bizonyíték nem született, csak meseszerű beszámolók, azt igazolhatja, hogy valószínűleg nincsenek földönkívüli civilizációk.

„Úgy látom, az ufókutatók mindegyike elmagyarázhatná, hogy a vélt észlelések 98 százaléka ésszerű érvekkel is megmagyarázható. Jogosnak tűnhet a következtetés, hogy nincs ott semmi. A perdöntő bizonyítékkal rendelkező szemtanúk korának, úgy tűnik, leáldozott” – összegezte a tapasztalatait Wood.

Wood úgy látja, az internet elterjedése is nagyban hozzájárult az ufóészlelések számának csökkenéséhez. Az Assap ufóészleléseinek száma 96 százalékkal csökkent 1988 óta, az ezzel foglalkozó szervezetek száma pedig a kilencvenes évek óta harmincra esett vissza a korábbi százról. Több híres szervezet, például a British Flying Saucer Bureau, a Northern UFO Network vagy a Northern Anomalies Research Organisation is fölhagyott az ufófigyeléssel.

Az internet öli az ufókat

Wood azt is elmondta, hogy az ufók iránt érdeklődők már nem az újkori észlelésekkel, hanem az évtizedekkel korábbi, megmagyarázhatatlan eseményekkel foglalkoznak. Példaként hozta föl az 1947-es roswelli incidenst, ahol állítólag lezuhant egy repülő csészealj, illetve azt az 1980-as brit esetet, amikor egy suffolki amerikai légi támaszpont környékén egy űrhajó leszállását jelentették. Wood szerint a mai ufókonferenciákon az emberek többnyire ezekről az esetekről beszélnek, nem a modern észlelésekről, és inkább összeesküvés-elméleteket szőnek, amik Wood szerint nem használnak az ügynek.

David Clark, a Sheffield Hallam Egyetem akadémikusa úgy véli, hogy az ufókutatás azért fog hamarosan végleg eltűnni, mert az elmúlt évtizedekben senki nem tudott fölmutatni egy perdöntő bizonyítékot. Clarck szerint, mivel ma már mindenki magával hordhatja a kamerás telefonját, ha valóban egy idegen civilizáció légi járművei cirkálnának fölöttünk, már régen előkerült volna egy minden kétséget kizáró felvétel, de erre nem került sor.

Az akadémikus Woodhoz hasonlóan úgy látja, hogy ennek az egyik oka az internet elterjedése. Míg régen csak hosszas kutatómunkával lehetett kideríteni, hogy mi lehet egy szokatlan égi jelenség magyarázata, addig manapság a szemtanúk inkább az interneten teszik közzé a felvételeiket, ahol azonnal megmagyarázhatók a látott jelenségek. Mivel számos felvétel kerül nyilvánosságra, ahol a szokatlan fényjelenségről gyorsan kiderülhet, hogy csak egy kínai lámpáról van szó, az igazán értékes videók eltűnnek ezeknek a tengerében, és talán soha nem kapnak nagyobb nyilvánosságot.