Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három csendes-óceáni sziget teljesen átállt napenergiára

2012.11.07. 20:28

Tokelau úgy döntött, hogy teljesen átáll napenergiára, ezentúl nem importál energiát máshonnan. A három apró szigetből álló terület felkészült arra, hogy így fedezze energiaigényét – mondta Új-Zéland külügyminisztere, Murray McCully.

A világon ez az első ilyen projekt, hétmillió új-zélandi dollárba kerül. McCully szerint tökéletes példa arra, hogy csendes-óceáni szigetek mutathatják az utat a megújuló energia fejlesztésében.

Tokelau eddig főként a warezvilágban volt ismert .tk doménneveivel. Az Új-Zélandhoz tartozó szigetcsoport eddig importálta a dízelt, ami gazdaságilag sem volt kifizetődő, a környezetnek sem tett jót.

A teljes szigetcsoport 12 négyzetkilométer, alig 1500-an laknak ott, így egy nagyobb és sűrűbben lakott szigetnek nehéz lenne követnie. Ez azonban nem akadályozza meg Új-Zélandot abban, hogy már most keresse, hol lehetne hasznosítani a tapasztaltakat.