Angelika
-3 °C
3 °C

Obama továbbra is a klímaváltozás ellen

2012.11.07. 17:08

Az amerikai választók meghozták döntésüket, Barack Obama további négy évig az Amerikai Egyesült Államok elnöke marad. De hogyan dönt majd a történelem a klimaváltozás elleni teljesítményéről? A témáról alig volt szó a kampányban, pedig ez korának meghatározó problémája lehet. Az üvegházhatás elleni újabb jogszabályok keresztülvitele lehetlennek tűnik, mivel a döntéshozás fontos elemét, a képviselőházat továbbra is szkeptikus republikánusok uralják.

Obamának azonban rendelkezésére áll néhány kulcsfontosságú eszköz a már meglévő törvények alapján is. Legnagyobb reménye az 1970-es Clean Air Act lehet, valamint két legfelsőbb bírósági döntés 2007-ből és 2011-ből, amely jogot adott az amerikai környezetvédelmi ügynökségnek, az EPA-nak (Environmental Protection Agency) az üvegházhatású gázok szabályozására.

Szakértők szerint a másodszorra megválasztott elnökök általában elgondolkoznak azon, hogy miről fognak majd emlékezni rájuk. Márpedig mára az amerikaiak 74 százaléka egyetért azzal, hogy a klímaváltozás felelős az USA-ban jelentkező szélsőséges időjárási körülményekért. A Chicagoban tartott győzelmi beszédében Obama egy olyan Amerikáról beszélt, amelyet “nem fenyeget a felmelegedő bolygó romboló ereje”.

Megerősítette a klímaváltozástól való aggodalmakat a Sandy hurrikán is, Obama pedig beszédeiben hangsúlyozta, hogy tenni fog valami az ügyben. Az EPA-nak már most is kész egy tervezete az új erőművek gázkibocsátásának csökkentésével kapcsolatban, nagyobb hangsúlya van azonban annak, hogy csökkentsék a már meglévő létesítmények kibocsátását.

A Resources for the Future című elemzés szerint a meglévő erőművek kibocsátását elég lenne öt százalékkal csökkenteni, hogy elérjék Obama 2009-es ígéretét, ami az volt, hogy a 2005-ös adatokhoz képest 2020-ra 17 százalékkal csökkentik a kibocsátást.

A metánszennyezés csökkentését is megígérte a politikus. Az EPA augusztusban meghatározta a szükséges korlátokat a légszennyezés csökkentéséhez. Fontos kérdés lehet a Keystone XL vezeték is, amely Kanadából szállítana olajat, a texasi olajfinomítókba, ennek a környezeti hatástanulmánya jövőre kerül az elnök asztalára.