Óriás rádióteleszkóp épül Lengyelországban

2012.11.07. 13:23

Európa legnagyobb rádióteleszkópjának felépítését, valamint egy rádióasztronómiai és űrkutatási központ létrehozását tervezi kilenc lengyel egyetem és kutatóintézet a Tengermelléken.  A lengyel közszolgálati rádió hivatalos oldala szerint a projekt megvalósítására a felsőoktatási intézmények rektorai és a kutatóintézetek vezetői kedden konzorciumot alapítottak Gdanskban.

A több mint 90 méter – egyes források szerint akár 120 méter – átmérőjű rádióteleszkópot valószínűleg a Bory Tucholskie nemzeti park területén állítják fel, ahol viszonylag alacsony a rádiózavarok szintje. A kutatóközpontot a korszerű informatikai háttérrel rendelkező gdanski műszaki egyetemen hoznák létre. A projekt teljes költségét mintegy 400 millió zlotyra becsülik, a finanszírozást elsősorban európai uniós támogatásból tervezik. A kutatók elképzelései szerint a rádióteleszkópot négy-öt éven belül építhetik meg.

Andrzej Kus, a toruni egyetem professzora, a konzorcium igazgatója, aki a programot kezdeményezte, elmondta, hogy a lengyel kutatók manapság elsősorban külföldi rádióteleszkópokat használnak, de egy erős, korszerű eszköz megtervezésével és felépítésével megerősíthetik pozíciójukat a világűr kutatásában. Lengyelországban csak egy 32 méter átmérőjű rádióteleszkóp működik, amelyet 18 éve építettek fel Torun mellett. A legnagyobb európai eszköz a németországi Bonn környékén található, ennek átmérője 100 méter.  • Hírek
  • Bankszámla