Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Táncoló robotok taníthatják az autistákat

2012.11.09. 17:42

Egy birminghami iskolában végzett kísérlet szerint az autista gyerekek könnyebben tanulnak robotoktól, mint a tanáraiktól. A kísérlet során két kis táncoló robot segítségével meglepő haladást értek el a gyerekek kommunikációs készségeinek fejlesztésében. A robotok a francia humanoid robotfejlesztő Aldebaran cég ajándékai, áruk darabonként eléri a 15 ezer fontot. A BBC online hírszolgálatának beszámolója szerint az iskola a hangos olvasás, a kártyajátékok, a memória- és utánozó játékok elsajátításában veszi igénybe a robotok segítségét az 5-10 éves tanulók oktatásában.

Aranyosan néznek ki

A térdmagasságú, gyermeki mozgású humanoid robotok, Max és Ben segítségét kora tavasz óta veszik igénybe a birminghami Topcliffe általános iskolában, ahol a tanulók negyedrésze autista. Ian Lowe, az iskola egyik tanára szerint a robotoknak nincsenek érzelmeik, így az autista gyerekek számára kevésbé fenyegetőek, mint a tanárok, és mivel a viselkedésük kiszámítható, könnyebben fogadják el őket. Aranyosan néznek ki, és miközben az autista gyerekek nehezen kommunikálnak a felnőttekkel vagy más gyerekekkel, a robotokhoz valamiért könnyen kapcsolódnak.

A Birmingham Egyetem kutatói a siker kulcsát a robotok kreatív programozásában látják. Mint Karen Guldberg, az egyetem autizmuskutató központjának igazgatója elmondta, a szociális interakció és a kommunikációs készségek fejlesztésére fektették a hangsúlyt. A robotok mozgása és viselkedése modellül szolgál a gyerekek számára: a robotok mozdulatainak utánzásán alapuló memóriajátékok például javítják a gyerekek alapvető tanulási képességeit.

Guldberg szerint fantasztikus látni, hogy a gyerekek mennyire odafigyelnek, amikor a robottal dolgoznak. Az igazgató úgy véli, a kitüntetett figyelem valószínűleg annak köszönhető, hogy amikor az ember biztonságban érzi magát és motivált, sokkal jobb tanulmányi eredményeket érhet el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek