no

Húsevő bogarak végzik a piszkos munkát

2012.11.10. 10:46

Minden múzeumnak megvan a saját módszere arra, hogy távolítsa el a kiállításra szánt állati csontvázakról a hús-, vagy épp tollmaradványokat. Van, aki durva maró szerekkel, mások egyszerű főzéssel intézik a dolgot, de ezek a módszerek a hús eltüntetése mellett a csontot is károsíthatják. A londoni Természettudományi Múzeum munkatársai egy sokkal természetesebb módszert használnak: húsevő bogarakkal pucoltatják le a tetemeket.

A most kiadott time-lapse felvételen jól látszik, hogy a Dermestes masculatus milyen kiváló munkát végez. Némi nyomozással az is kiderül, hogy a faj általában is különböző állati eredetű termékkel táplálkozik, de a papagájhús főleg a szárazabb húsokat kedvelő imágóknak és lárváknak lehetne a kedvence.

A húsevő bogarak alkalmazása azonban nem kizárólag pozitív hozadékokat rejt: a múzeum munkatársainak oda kell figyelnie a falánk munkások tárolására, nehogy túlmunkában lebontsák a múzeum szerves részét, például a kitömött állatok bőrét. Érdekesség, hogy az egy centiméter hosszúra megnövő bogarak kifejezetten utálják a fényt – ez azonban nem akadályozza meg a londoni múzeumot abban, hogy élő egyenesben mutassák a húsevő munkások mindennapjait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport