Idegen DNS-t lopnak a bdelloid kerekesférgek

2012.11.19. 14:50 Módosítva: 2012.11.19. 16:28

A csupa női egyedből álló aprócska bdelloid keregesférgek, amelyek már 80 millió éve ivartalanul szaporodnak, idegen élőlények DNS-ét kebelezik be, és vélhetően ez a titka az aszexuális állatkák túlélésének – állapították meg brit kutatók. A Cambridge-i Egyetem és az Imperial College London munkatársainak kutatási eredménye szerint az egyik legegyszerűbb többsejtű lény, a bdelloid családhoz tartozó kerekesféreg aktív génjeinek akár tíz százaléka is idegen élőlényektől, például baktériumoktól, gombáktól vagy algáktól származik.

Bdelloid Rotifier - Danelle Vivier
Fotó: Danelle Vivier

A PLoS Genetics című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány megállapításai tovább növelték a már eddig is igen furcsának tartott teremtmény különlegességét – mutatott rá Alan Tunnacliffe professzor, a tanulmány vezető szerzője. Az élőlényekl hírnevét leginkább az alapozta meg, hogy mintegy 80 millió éve elhagyták a szexuális úton való szaporodást, és azóta hímek nélkül is sikeresen fennmaradtak. Az aszexuális teremtmények többsége viszonylag gyorsan kihal, a bdelloid kerekesférgek azonban leleményes módszert fejlesztettek ki arra, hogy túllépjenek az ivartalan szaporodás korlátain.

Alkalmazkodási képességeiket bizonyítja az is, hogy szinte teljesen kiszáradva is túlélik, ha az élőhelyükként funkcionáló vizes hely kiszárad. Évekig megőrzik újraéledési képességüket anélkül, hogy bármi gondjuk lenne életfunkcióikkal később, amikor ismét vízhez jutnak. „Nem tudjuk, hogyan zajlik a génátvétel, de csaknem biztos, hogy része a környezetükben bőségben lévő szerves hulladék DNS-ének megemésztése. A lények bármit megesznek, ami kisebb a fejüknél” – idézte Tunnacliffe professzort a Science Daily.

Munkájukhoz a kutatók kinyerték a bdelloid kerekesférgek teljes mRNS-ét, majd meghatározták összetételét, így alkották meg az állat aktív kódoló információinak adatbázisát. (Az mRNS vagy hírvivő RNS olyan RNS-molekulák, amelyek a fehérjeszintézisre vonatkozó információkat fordítják le a DNS-ről, majd a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz szállítják.) Az információt tartalmazó könyvtárat összevetették más élő szervezetek ismert génszekvenciáival, és meglepően sok szakasz között találtak egyezést. Leggyakrabban nem más állatokból, hanem mikroorganizmusokból származtak a bdelloid férgek által ellopott, majd adaptált genetikai szakaszok.  • Hírek
  • Hírek