Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Neurobiológus kapta Semmelweis Budapest Awardot

2012.11.22. 20:30

Somogyi Péter Agy-díjas (Brain Prize) neurobiológust, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatóját tüntette ki a Semmelweis Egyetem (SE) legmagasabb rangú elismerésével, a Semmelweis Budapest Awarddal. A díjat csütörtökön adták át a Magyar Tudományos Akadémián.

A Semmelweis Egyetem szenátusa által 2009-ben alapított elismerést most harmadik alkalommal ítélték oda, 2010-ben Jeremy K. Nicholson, a London Imperial College professzora, tavaly pedig Sir George Radda, az MRI magyar származású atyja vehette át a díjat. Szél Ágoston, az SE rektora kiemelte, hogy a díjat olyan nemzetközileg elismert eredményeket felmutató külföldi, orvosbiológiai kutatásokat végző tudós kaphatja, akinek teljesítménye méltó az intézmény névadójának szellemiségéhez, kutatásai az emberiség javát szolgálják, és új utat mutatnak az élő természet megismeréséhez.

Hunyady László rektorhelyettes a díjazott munkásságát méltatva kiemelte, hogy Somogyi Péter a neuronhálózatok tér- és időbeli szinaptikus kapcsolatainak úttörő kutatója, iskolateremtő neurobiológus. Elsőként dolgozta ki az agykéreg sejthálózatának leíró módszerét, beleértve az idegsejtek különféle típusainak azonosítását. A Royal Society of London tagja, 2011-ben Buzsáki Györggyel, a Rutgert Egyetem professzorával és Freund Tamás akadémikussal, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetének igazgatójával együtt elnyerte az agykutatók Nobel-díjának tartott, első ízben odaítélt Brain Prize-t.