Elektromos sisakkal felgyorsítható a tanulás

2012.11.23. 15:13
cap 1999548c

Az agyba vezetett elektromossággal tíz százalékkal növelhető a tanulási sebesség – erre a megállapításra jutott Heidi Johansen-Berg neurológus professzor. Nem nagy áramütésre kell gondolni, a speciálisan kialakított sisakkal az amper kétezred része erősségű áramot vezetnek az agyba.

A módszer működik, klinikai teszteken bizonyították tizenöt önkéntes bevonásával, hogy tíz százalékkal gyorsabban tanulunk az elektromosság hatására. A kísérletek alatt az önkénteseknek gombok nyomogatását kellett megtanulniuk három különböző sorrendben – úgy képzeljük el, mintha zongorán játszanának. Nagyjából tíz perc alatt végeztek a feladattal, ezalatt folyamatosan áramot vezettek az agyukba.

A kutatók azt vették észre, hogy az agy stimulálásával tíz százalékkal növelik a tanulási gyorsaságot. Óriási jelentősége lehet a kutatásnak – lelkendezett a professzor. Bár egyelőre csak a motoros tanulásnál segít, mint a zongorázni tanulás, biciklizés. Ez olyan tanulás, amikor mozgási élmények útján szerzett tapasztalatok, ismeretek raktározódnak el, ezek gyakorlásával tanuljuk meg a mozgássorozatot.

A professzor azonban nem zárja ki, hogy egyéb esetekben is hasznos lehet a módszer. Még gyógyászati célokra is lehetne használni, például az agyvérzéses betegek agyi aktivitását növelhetnék vele. A hatás a kezelés befejezése után fél óráig tart ki, de a kutatók szerint napi kezelésekkel növelhető ez az idő.  • Tippek
  • Árfolyam