80 ezer embert vinne a Marsra a SpaceX

2012.11.27. 20:26

80 ezer fős marsi kolónia felépítését tervezi a világ legsikeresebb űrhajózási magáncége, a SpaceX. Az ambiciózus terv részleteiről a cég alapítója, Elon Musk beszélt a Royal Aeronautical Society londoni konferenciáján. A projekt egy tízfős csoport Marsra utaztatásával indulna, ők raknák le a jövendőbeli marsi kolónia alapjait. A majdani várossá növő bázis felépítéséhez rengeteg felszerelést vinnének magukkal a Földről, elsősorban gépeket, amelyekkel oxigént, vizet és üzemanyagot tudnának előállítani a Marson a rendelkezésre álló erőforrásokból. Az élelmezést óriási üvegházakkal oldanák meg, ahol földi körülményeket tudnának teremteni a növényeknek. Amikor a kolónia önellátóvá válik, készen áll a telepesek fogadására, és a további bővülésre, kompszerű űrhajójáratok szállítanák a bolygóra a további telepeseket.

Musk úgy számol, a nagyszabású terv 36 milliárd dollár körüli összegből jönne ki, és a 80 ezer jövendőbeli telepestől fejenként 500 ezer dolláros jegyárat szedne be az utazásért. Ez komoly összeg (több mint 100 millió forint), de egy fejlett nyugati országban egy középosztálybeli, ereje teljében levő 40-es számára nem lehetetlen. Musk azzal érvelt a konferencián, hogy ennyiből Kaliforniában egy rendes házat nem lehet venni. A 80 ezres becslés az érdeklődőkre talán még pesszimista is, hiszen ez azt jelentené, hogy a Földön nagyjából minden százezredik ember képes és hajlandó is belevágni egy ilyen kalandba.

A SpaceX jelenleg az ISS-re utánpótlást szállító Dragon űrkapszula és Falcon hordozórakéta utódjain dolgozik, a többször használható Grasshopper rakéta, illetve az 53 tonnás rakomány megmozdítására képes Falcon Heavy lehet az elődje a majdani Mars-expedíciókat szállító űrhajóknak.  • Hírek
  • Bankszámla