Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Joseph Murray, a szervátültetés úttörője

2012.11.27. 10:28

93 éves korában elhunyt Joseph Murray amerikai sebész, aki 1954-ben elsőként végzett sikeres vese-transzplantációt. Murray, aki a szervátültetés területén végzett úttörő munkájáért 1990-ben megkapta az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat, szélütés következtében hunyt el – jelentette be Tom Langford, a bostoni Brigham és Női Kórház szóvivője.

Murray 1954-ben csoportjával ebben a kórházban egy egypetéjű ikerpár egyik tagjának veséjét ültette át az ikerpár másik tagjának testébe, ezzel új orvosi területet nyitott meg. "A világ jobb hellyé vált annak köszönhetően, amit Dr. Murray adott. Öröksége megmarad örökre szívünkben, és minden beteg szívében, aki transzplantációnak köszönhetően kapta vissza az élet ajándékát" – írta közleményében Elizabeth Nabel, a kórház elnöke.

Az első sikeres veseátültetést követően Murray továbbra is azt kutatta, hogy miként csökkenthető a szervátültetésen átesett páciensek immunválasza, hogy megelőzzék az új szerv kilökődését. Murray az 1940-es években kezdte orvosi karrierjét, miután Bostonban elvégezte a Harvard Egyetem orvosi karát. Érdeklődése a szövetátültetés iránt ekkor, a II. világháborúban szolgálatot teljesítő sérültekkel való munkája során alakult ki. Sebészeti gyakorlatát a Brigham és Női Kórházban végezte, majd csatlakozott a kórház csapatához, és a plasztikai sebészet vezetője lett.

"Egyetlen kívánságom az lenne, hogy még 10 életet tölthessek ezen a bolygón. Ha ez lehetséges volna, akkor egy-egy életet eltöltenék az embriológia, a genetika, a fizika, a csillagászat és a geológia területén. A többi életemben zongorista, őserdei telepes, teniszjátékos vagy a National Geographic írója lennék" – írta Murray a Nobel-díj elnyerésekor rövid életrajzában. Joseph Murray innovációja óta világszerte több mint 600 ezer ember kapott új szervet – közölte a kórház.