Stefánia
0 °C
3 °C

Tűzgömböt láttak Magyarország fölött

2012.11.29. 21:37

17 óra 50 perckor olvasóink az ország számos pontján zölden izzó meteort láttak – közölte az Időkép csütörtök este. A meteorológiai portál szerint a jelenséget Kecskemét mellett Budapestről, Ceglédről, Kalocsa, Szeged, Miskolcról és Szentesről is látták. Valószínűleg a Dunántúlról is látható lett volna, ha nincsenek esőfelhők az égen.

A meteornak az olvasói beszámolók szerint igen erős fénye volt, több másodpercig látszott, keleti-nyugati irányban vonult át az égen, majd darabokra hullott. „Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel, és a végére kettévált” – írta az Időkép egyik olvasója.

Csillagászok is látták

A jelenséget a Magyar Csillagászati Egyesület meteorészlelő fórumában is megerősítette több hozzászóló. „17:46-kor én is láttam a Váci úton a Duna Plaza mellett állva a piros lámpánál, északi irányba nézve. Viszonylag lassú volt, több darabra esett szét” – írja az egyik fórumozó. „Látható volt a lelassulása. Aztán szép egyenletesen, szinte vízszintesen siklott, hangot nem hallottam. Fényessége a Holdéval volt egyenlő egy pillanatra, hideg neonszerű fénnyel” – közölte egy másik hozzászóló.

Videometeoros rendszerrel sikerült rögzíteni a jelensélget
Videometeoros rendszerrel sikerült rögzíteni a jelensélget
Fotó: tuzgomb.blogspot.hu

A Tűzgömbök Világa blog is gyűjti az észleléseket. Sárneczky Krisztián csillagász így ír a látottakról: „17:47-kor fantasztikus, csodálatos meteor ment a Jupiter környékétől végig az északi égen majdnem nyugatig. A narancsos felhők között a fekete égen mintha festve lett volna. Zöldes, sárgás, a peremén kék szikrákkal, több lépcsőben darabok robbantak le róla, a felhők mögött haladva pedig megvilágította azokat. Vagy 3 másodpercig tartott, fényessége kb. -4 magnitúdó lehetett.”

Olvasóink is észlelték

Olvasónk, István is hasonló tapasztalatról számolt be levelében: „Gödöllőn láttam kb 17:48-kor. Arra gondoltam, hogy valami tűzijáték, amit nem fel, hanem majd vízszintesen lőttek ki. Nagyon fényes volt.”

Kiss Szabolcs, a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület tagja egy videót is küldött nekünk. „A HUSUL nevű meteormegfigyelő kamerája rögzítette Tápiószecsőről” – írja.

Magyarország felett nem először láttak kivételesen fényes tűzgömböt, 2010 februárjában például egy nagy méretű meteor okozott hasonló fényjelenséget. Egészen biztos, hogy most is egy meteor volt a kiváltó ok.

Ha esetleg ön is látta a csütörtöki meteort, írja meg a kommentekben! Ha fényképet is készített róla, ne habozzon elküldeni nekünk! Cikkünket frissítjük az új beszámolókkal.