Dinoszauruszkoponyát foglaltak le Amerikában

2012.12.04. 18:36

Dinoszauruszkoponyát foglaltak le a hatóságok egy Wyoming állambeli otthonban: a csontot egy Mongóliából származó fosszíliák illegális kereskedelmét vizsgáló nyomozás részeként kobozták el. A mongol elnököt képviselő ügyvéd, Robert Painter szerint az ilyen akciók hatására várhatóan visszaesik a csempészet mértéke.

Louis Martinez, az amerikai Bevándorlásügyi és Vámhivatal belső ellenőrzésért felelős nyomozóirodájának szóvivője mindössze annyit erősített meg, hogy a most lefoglalt koponya egy floridai fosszíliakereskedőhöz kötődik, akit nemrég dinoszauruszcsontokkal - köztük az amerikai kormány által júniusban lefoglalt Tyrannosaurus bataar-csontvázzal - való zugkereskedelem miatt tartóztattak le.

A nyáron lefoglalt csontváz 1,05 millió dollárért (227 millió forint) kelt el egy májusi aukción, mielőtt a kormány elkobozta, mert a csontok illegálisan kerültek az Egyesült Államokba Mongóliából, ahol a törvények szerint az ország területén előkerülő összes dinoszauruszfosszília az állam tulajdona, ezért kivitelük bűncselekménynek számít.

A hetvenmillió évvel ezelőtt élt Tyrannosaurus bataar a Tyrannosauridae családjába tartozó dinoszaurusz. Két lábon járó, több mint egytonnás húsevő volt. Aránytalanul kicsi, kétujjú mellső lábai a testméretükhöz viszonyítva a legkisebbek voltak az összes tirannoszaurida dinoszaurusz között. Ezzel ellentétben a háromujjú hátsó lábak hosszúak és vastagok voltak, a test rájuk nehezedett. A fejet és a felsőtestet a hosszú, súlyos farok tartotta egyensúlyban, a csípő feletti tömegközépponthoz viszonyítva. Habár nem érte el a Tyrannosaurus rex méretét, a Tyrannosaurus bataar az egyik legnagyobb tirannoszaurida volt. A legnagyobb ismert példányok hossza 10 és 12 méter között változott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás