Szabolcs
20 °C
35 °C

A madarak csikkekkel űzik el a parazitákat

2012.12.05. 15:20

Egy mexikói kutatócsoport megfigyelte, hogy a városi madarak cigarettacsikkekből származó cellulózt használnak a fészkeik építéséhez, hogy távol tartsák maguktól a parazitákat. A Biology Letters magazinban közölt tanulmány szerint ez a viselkedés egyáltalán nem természetellenes, hanem egy ősi ösztön adaptációja a megváltozott környezetre.

A madarak minden élőhelyen törekednek arra, hogy a fészkeiket az élősködők számára kellemetlen anyagokkal béleljék ki. Monserrat Suárez-Rodríguez, a mexikóvárosi Autonóm Egyetem ökológusa a kutatócsoportjával azt vizsgálta, hogy miként oldják meg ezt a problémát a városi madarak. A kutatók megfigyelték, hogy a dohánylevélben található vegyi anyagokat elkerülik az ízeltlábúak, például a parazita atkák.

Vajon válogatnak a márkák között?

A kutatók két, az észak-amerikai kontinensen urbánus körülmények között élő madárfaj fészkeit vizsgálták. Az egyes fészkekben megmérték a cellulóz-acetát mennyiségét, és úgy találták, hogy minél nagyobb ennek a csikkekből származó anyagnak az aránya, annál kevesebb az élősködő a fészekben. A kutatók hőcsapdákat is használtak, hogy kiderítsék, az élősködők távolmaradása a nikotintartalomnak vagy az építmény szerkezetének, esetleg más tényezőnek köszönhető-e.

A vizsgálathoz 27 háziveréb- és 28 házipirók-fészekbe telepítettek megfigyelőeszközöket. A parazitákat vonzó csapdákba használatlan és használt cigarettafilterekből származó cellulózszálat helyeztek. Húsz perc leforgása alatt az el nem szívott cigarettából származó filteren sokkal több atka jelent meg, mint azokon a csikkeken, amelyek a cigaretta elszívásakor nikotinnal telítődtek.

Timothy Mousseau, a columbiai Dél-karolinai Egyetem ökológusa elmondta: arra is kíváncsi lenne, hogy a madarak előnyben részesítik-e az átlagosnál magasabb nikotintartalmú cigarettamárkákat, mert ha így tesznek, akkor a viselkedésük igazán jól kifejlesztett adaptív válasz az élősködőkkel kapcsolatos kihívásokkal szemben. Az atkariasztó hatás elismerése mellett Suárez-Rodríguez azonban figyelmeztetett arra, hogy a csikkek eddig még nem vizsgált káros hatással lehetnek a madarakra a bennük felhalmozódó rákkeltő és más vegyi anyagok miatt.