Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Az orrunk elárulja, ha hazudunk

2012.12.05. 12:02

Ha az ember hazudik, az orra, és a szem belső, orrnyereghez közeli izmai felmelegszenek – derítette ki a University of Granada spanyol kutatócsoportja, akik a hőkamerás kísérletekkel dokumentált jelenséget Pinokkió-effektnek nevezték el. A hőtérképek elemzése azt is megmutatta, hogy komoly mentális erőfeszítés és magas koncentráció hatására az arc lehűl, ha pedig az ember ideges, felmelegszik. A jelenség hátterében az insula nevű agyterület áll, ami a test hőmérsékletének szabályozásásért felel, és szintén fokozott aktivitást mutat, amikor a kísérleti alany nem mond igazat.

r-PINOCCHIO-EFFECT-large570?5

Az érzékeny hőkamerák sok más, tudatalatti reakciót is kimutattak, például a női kísérleti alanyok bőrének hőmérséklete az arcon és a mellkason megemelkedett, amikor a férfi kísérletvezető megérintette őket, illetve egyes kísérleti alanyoknál kimutatták, hogy a jobb karjuk hőmérséklete megemelkedik, amikor egy olyan filmet mutatnak nekik, ahol egy ember elektromos sokkot kap a jobb karján. Ezt főként olyan embereken tudták kimutatni, akik különösen empatikusnak bizonyultak más tesztek során. A kutatók a felfedezésüket azért tartják fontosnak, mert az eredményeikre építve egy sor invazív, kényelmetlen és akár veszélyes orvosi vizsgálati módszert válthatnak ki egyszerű hőkamerás megfigyeléssel.

Egy hasonló kísérletben egy görög kutatócsoport azt mutatta ki, hogy a hőkamera nagy biztonsággal képes a részegséget megállapítani. Kísérletükben a 29 tesztalanynak 20 percenként kellett meginnia egy-egy doboz sört, miközben infrakamerás felvételeket készítettek róluk. A képek elemzése megmutatta, hogy az orr és a homlok bőre közti hőmérsékletkülönbség csalhatatlanul megmutatja a részegség szintjét, ez pedig az alkoholszondáknál sokkal hatékonyabb, és tömegben is alkalmazható, gyors alkoholtesztek kifejlesztéséhez jelenthet alapot.