Földrengések kitörési pontjait vizsgálták

2012.12.06. 18:35

Egy ausztrál kutatócsoport minden eddiginél pontosabban térképezte föl azokat a forró pontnak nevezett helyeket, ahonnan a legnagyobb földrengések indulnak ki. A Sydney-i Egyetem kutatói a Solid Earth szaklapban tették közzé a témával foglalkozó tanulmányukat, amelyben megállapították, hogy az elemzett százéves időszak 15 legerősebb földrengésének 87 százaléka olyan területek találkozásánál pattant ki, ahol az egyik tektonikus lemez a másik alá gyűrődik.

A kutatók adatbányász módszert használva keresték a kapcsolatot az elmúlt évszázad földrengéseinek helye, erőssége és geológiai eredete között. Dietmar Müller, a kutatók egyike elmagyarázta, hogy azok a térségek, ahol a törési zónák víz alatti hegyvonulatai egy másik kéreglemez alá kényszerülnek, a földrengési szuperciklusok szempontjából veszélyeztetettnek mondhatók. Ezeken a helyeken néhány száz, esetleg néhány ezer évenként nagy földrengésekre lehet számítani.

Az érintett területek magas kockázata még ismeretlen lehet, ugyanis a szeizmikus kockázati térképeket elsősorban az 1900 után összegyűjtött adatok felhasználásával készítik. A nagy kockázatú helyek között ezeken a térképeken például nem szerepelt az a térség sem, ahol a 2011-es, pusztító erejű japán földrengés kipattant. Müller szerint az általuk használt módszer erőssége az, hogy az érintett régiók közül sokat megtalál, így hozzájárul a hosszú távú földrengés-kockázati térképek tökéletesítéséhez.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport