Holdutazás másfél milliárd dollárért

2012.12.07. 09:39

Egy amerikai cég másfél milliárd dollárért kínál kétnapos utazást a Holdra. A Golden Spike Company ajánlata elsősorban az egyes országoknak szól, de az elől sem zárkóznak el, hogy magánszemélyek is éljenek a lehetőséggel. A kormányok számára szóló ajánlatban a cég kiemeli, hogy a Hold-utazás tudományos célokat szolgálhatna, emellett azonban arra is jó, hogy növelje az adott állam tekintélyét.

A vállalatot az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egykori alkalmazottjai működtetik. Legújabb terveikről csütörtökön számoltak be Washingtonban tartott sajtóértekezletükön. Néhány űrszakértő azonban kételyekkel tekint a projektre. Kételkednek ugyanis abban, hogy a vállalkozás pénzügyi helyzete valóban lehetővé teszi-e a Hold-utazások szervezését. A Golden Spike Company elnöke, Alan Stern azonban kitart elképzeléseik mellett. Elmondása szerint több ország, például Dél-Afrika, Dél-Korea és Japán már érdeklődtek a lehetőség iránt. Stern megjegyezte, hogy egy nagyon vagyonos ember is jelentkezett az utazásra.

Ha a projekthez sikerül befektetőket találni, az első küldetés már 2020-ban megvalósulhat. A sajtótájékoztatón Stern azt is elmondta, hogy a Hold-utazás eredeti ára 7-8 milliárd dollár körül volt, de később ebből lejjebb tudtak faragni.  • Hírek
  • Bankszámla