Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Gigantikus földimogyoró húz el mellettünk

2012.12.11. 17:29

Gigantikus földimogyoró, a 4179 Toutatis katalógusjelű aszteroida száguld el bolygónk mellett szerdán reggel. Az aszteroida hossza 4,46 kilométer, szélessége 2,4 kilométer, ez a legnagyobb kisbolygók egyike, amelyek valaha megközelítették a Földet.

mogyi
Fotó: NASA

Veszélyt nem jelent az égitest, hiszen legnagyobb közelsége idején szerdán reggel, közép-európai idő szerint 5.40-kor hétmillió kilométer, a Föld–Hold távolság 18-szorosa választja bolygónktól. Ugyanakkor az aszteroida elég közel van a megfigyelésekhez.

A Slooh űrkamera weboldalán a kanári-szigeteki és arizonai távcsövek segítségével valós időben követhetik nyomon az égi vándor útját. A Kanári-szigeteken lévő obszervatórium közép-európai idő szerint este hétkor kezdi meg a megfigyeléseket, a show második felvonása szerdán hajnali kettőkor kezdődik, amelyet az arizonai teleszkóp segítségével élvezhetnek az érdeklődők. Az égi látványosság mindkét felvonását szakértők kommentálják.

A szakemberek meggyőződése szerint, megismerve az aszteroida szerkezetét, többet megtudhatnak a Naprendszer csecsemőkoráról. A földimogyoróra emlékeztető aszteroidát 1934-ben észlelték először, de hivatalosan 1989. január 4-én fedezték fel. A 4179 Toutatis négyévente tér vissza a Föld közelébe.