Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Működik a magyar nanofertőtlenítő

2012.12.12. 13:03

Nanotechnológiai eljárásra épülő, komplex sterilizáló rendszert fejlesztett ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. részvételével létrejött konzorcium. A partnerek által kifejlesztett új módszer előnye, hogy a fertőzésveszélynek kitett nyilvános helyek – például a kórházi kórtermek, az orvosi rendelők várói, vagy az iskolák és óvodák – átfogó baktérium-, illetve vírusmentesítését az egészségre ártalmatlan módon, kevesebb idő- és költségráfordítással valósítja meg. A sterilizáló rendszer a különböző felületek, illetve helyiségek levegőjének antibakteriális kezelését segíti elő a látható fény segítségével.

A módszer legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat (vírusok, baktériumok, gombák) a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről is egyszerre, komplexen távolítja el. A közösségi helyiségekben, így például az iskolákban, óvodákban, edzőtermekben, fürdőkben és kiváltképp a kórházakban, illetve az orvosi rendelők várójában a vírusok és baktériumok jellemzően elszaporodnak, így a helyiségekben jelen lévőket nagyobb eséllyel fertőzhetik meg.

Az egészségügyi intézmények, kórházak számára ezért alapvetőkérdés a mindennapi sterilizálás – magyarázza Dr. Buzás Norbert konzorciumvezető,az SZTE innovációs igazgatója. Mindezt eddig vegyszeresen, klórral vagy klórtartalmú tisztítószerekkel oldották meg, ami egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt például a hipervirulens törzsek esetében hatástalan. A másik eddig használt módszer a vírusok, baktériumok elpusztítására a hőkezelés, esetleg az UV sugárzás alkalmazása, ami viszont rendkívül energiaigényes.

A fenti probléma megoldására egy olyan új, nanotechnológiai eljárásra épülő, egészségre ártalmatlan, komplex sterilizáló rendszert fejlesztettünk ki, mely a látható fény segítségével szinte teljesen baktérium-, illetve vírusmentesíti a kórtermeket, várókat. A módszer lényege, hogy látható fényben működő fotokatalizátor nanorészecskék segítségével sterilizáljuk a különböző felületeket, illetve egy a GEHungary Kft. által kifejlesztett speciális lámpatesttel a levegőt.

A fotokatalízis olyan, a fény által kiváltott kémiai folyamat, amely során fény hatására a nanotechnológiával kezelt anyag (pl. falfesték, lakk, műanyagpadló) lebontja a szerves anyagokat, így a vírusokat és a baktériumokat is. A módszert a fejlesztők a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában tesztelték, hatékonyságát az ott kapott eredmények már bizonyították is.