Ferenc
10 °C
29 °C

Lézerrel fúrnak a föld mélyére

2012.12.14. 14:59

Most hatalmas acélfúrókkal kell a föld mélyére fúrni, ha olajat vagy geotermikus hőenergiát akarunk onnan felhozni. De az amerikai Foro nevű cég szerint ugyanezt a feladatot egy olcsó és erős lézerre is rábízhatnánk.

A társaság múlt hónapban jelentette be, hogy egy 20 kilowattos lézersugarat sikerült átküldenie egy másfél kilométer hosszú üvegszálon, tehát a fúráshoz szükséges energiát el tudja juttatni a mélybe. Az első fúráspróbák jövőre lesznek, és ha a Foro sikeresen bebizonyítja, hogy lézerrel is lehet kilométeres lyukakat fúrni a földkéregbe, nagy akadály gördül el a geotermikus energia szélesebb körű alkalmazása elől.

Általában keményebb kőzet mögött rejtőznek a legjobb geotermikus energiaforrások, de a hagyományos mechanikus fúrófejek könnyen elkopnak, ha kristályszilárdságú sziklákba ütköznek. Ebben az esetben segítene a Foro lézere, amely olyan gyorsan tudja felhevíteni a szikla felületét, hogy az néhány milliméter mélyen a hősokk hatására  összetöredezik. Az előkezelt rétegbe a mechanikus eszköz már könnyebben belefúr. A kutatók szerint ezzel a módszerrel tízszer gazdaságosabban tudnak majd fúrásokat elvégezni.

Vannak azonban még megoldandó problémák is. Egy furat alján szélsőséges környezeti viszonyok vannak, kőtörmelék és beömlő víz nehezíti a munkát. Közvetlenül a szikla felületét kell eltalálni a lézersugárral, mert ha a vizet találják el, akkor az energia nagy része annak az elpárologtatására lesz elpazarolva.