Emma
-2 °C
6 °C

Rehabilitálnák a matematika Einsteinjét

2012.12.14. 16:45

A homoszexualitása miatt a jó erkölcs megsértése címén az akkor hatályos jogszabályok alapján 1952-ben elítélt Alan Turing matematikuszseni rehabilitálását kérte pénteken tizenegy brit tudós, közöttük Stephen Hawking fizikus.

A tudósok felszólították a kormányt, hogy semmisítsék meg az ítéletet. A második világháború idején a nácik által használt Enigma kódot az általa kifejlesztett Turing-bomba, a modern számítógépek elődje segítségével feltörő matematikust vegyi kasztrálásra is kényszerítették. Alan Turing, akit a tizenegy kutató a modern kor legbriliánsabb matematikusának tart, 1954-ben, 41 évesen halt meg ciánmérgezésben. Egyesek szerint a különcségeiről ismert tudós mérgezett almával öngyilkosságot követett el, de ezt hivatalosan soha nem bizonyították be.

"Kérjük a miniszterelnököt, hivatalosan kegyelmezzen meg e brit hősnek, akinek a nemzet annyival tartozik, és akinek az úttörő felfedezései az informatikában ma is helytállóak" – írta a tizenegy kutató nyílt levelében, amely a Daily Telegraph című napilapban jelent meg.

A modern számítógép-tudomány alapjait lerakó és a mesterséges intelligencia kritériumait meghatározó Turingnak a második világháború idején sikerült feltörnie a német hadsereg kódjait, amivel egyesek szerint több millió emberéletet mentett meg, és majdnem sikerült megfejtenie egy biológiai rejtélyt, amely ma is zavarba ejti a kutatókat. Tudományos felfedezéseiért a matematikusok Einsteinjének tekintik, de életében büntették homoszexualitása miatt, amely 1967 óta nem bűncselekmény Nagy-Britanniában.

2009-ben a munkáspárti Gordon Brown akkori kormányfő posztumusz bocsánatot kért a matematikustól, elismerve, hogy szörnyen bántak vele. Februárban David Cameron konzervatív kormánya visszautasította az első, Alan Turing rehabilitálását kérő kegyelmi kérvényt, amelyet az interneten több mint 23 ezren írtak alá, arra hivatkozva, hogy nem lehet őt rehabilitálni, mert az adott korban büntetendő jogsértésért ítélték el. David Cameron kabinetje pénteken közölte, hogy tanulmányozza a tizenegy tudós kérelmét.