Virgil
0 °C
3 °C

Hajók rajzolták meg a koreai határvonalat

2012.12.20. 18:25

A Földről készült éjszakai fotókon általában apró világító foltok jelzik a lakott területeket, de a Koreai-félszigeten ennél egy bonyolultabb a helyzet. Dél-Korea területe fényáradatban úszik, ezzel szemben Észak-Korea alig pislákol, csak Phenjan környékén jelzi néhány halovány folt, hogy ott egy város található.

korea vir 2012268 1

A fenti kép a Koreai-félszigetről szeptember 24-én készült a Suomi NPP műhold képalkotó berendezésével, amely számos hullámhosszon – a zöldtől a közel infravörösig – érzékeli a fényt, és a kutatók szűrők segítségével tudják megállapítani, hogy melyek a városi lámpák fényei, és melyek az erdei tüzek.

A felső képen bekeretezett, alul kinagyított részleten a Sárga-tengeren úszó halászhajók fényei láthatók, és olyan határozott vonalat alkotnak, mintha az országok tengeri határvonalát próbálnák megjelölni.

korea vir 2012268 2

Az Észak- és Dél-Korea fejlettsége közti különbséget is jól mutatja ez a térkép. A 49 millió lakosú, nagyon fejlett és gazdag Dél-Korea elektromos áram termelésében a 12. az országok rangsorán, és a 10. legnagyobb áramfogyasztó. A lakosság száma alapján csupán feleakkora Észak-Korea az áramtermelésben 71., míg áramfogyasztásban csupán a 73. helyet szerezte meg a 2009-es becslések szerint.