Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Új űrruhát fejlesztett a NASA

2012.12.21. 10:15

A NASA befejezte új űrruhájának tesztelését, amelyben az űrhajósok nagyjából úgy néznek ki, mint Buzz Lightyear a Toy Storyból. A nagyon hajlékony, fehér és zöld ruha nagy előrelépés az eddigi, 1998-ban készült modellhez képest.

nasa-buz-lightyear-h-2012-1-jpg 175820
Fotó: NASA

A Z-1-re keresztelt ruhát arra tervezték, hogy az űrhajósok könnyebben mozoghassanak benne az űrséták alatt és a különböző égitesteken, például aszteroidákon. Nagy különbség a korábbi ruhákhoz képest, hogy például egyszerűbb felvenni. Eddig külön kellett felvenni a nadrágot, külön a felső részt, és középen összekapcsolni. Most csak bele kell bújni és hátul összezárni a ruhát.

A jelenleg is használt űrruhát EMU-nak (Extravehicular Mobility Unit) hívják, tervezésének célja, hogy az űrállomáson kényelmesen lehessen dolgozni vele. Az azelőtti űrruhát pedig kifejezetten az Apollo-küldetésekhez, holdsétákhoz tervezték.

A Z-1 hátránya, hogy sokkal nehezebb, mint a mostani ruha. Az EMU 45 kilogramm, a Z-1 72 kilogramm lesz. Ez még a Marson is sokkal nagyobb terhet jelent, pedig ott kisebb a gravitáció. A Z-1-et a sivatagban próbálták ki az űrhajósok, köveket kellett gyűjteniük, le kellett hajolni különböző tárgyakért. Az új ruhát 2015-ben kezdik majd használni.