Taksony
-2 °C
3 °C

Óriási bálna vetődött partra New Yorkban

2012.12.27. 00:39

Egy 18 méteres közönséges barázdás bálna vetődött partra New York Queens nevű negyedében, az állat esélye az életben maradásra igen kevés a szakemberek szerint.

A bálnát helyi idő szerint szerda délután fedezék fel Breezy Pointnál - közölte a helyi rendőrség szóvivője. Hozzátette, a Riverhead Alapítvány specialistái a helyszínre siettek, hogy segítsenek a ceten. Tűzoltók folyamatosan tengervízzel locsolják a bálnát, hogy legyen esélye a túlélésre.

Az állatvédők szerint a bálna igen gyenge, rossz egészségi állapotban van, alig bír mozogni. Becsléseik szerint az állat 60 tonnát is nyomhatott, de most alig fele a súlya. A testét sok vágás borítja, több helyen erősen vérzik, egyelőre nem tudják, mi okozhatta a sebeket. Életben maradási esélyei csekélyek, hiába próbáltak segíteni rajta, hogy ne pusztuljon el, és vissza tudjon jutni a nyílt tengerre. A mentést hátráltatja, hogy később befagyott a bálnát ölelő sekély víz, így már nem tudnak hozzáférni. Csütörtökön újra megkísérlik.

Szakemberek szerint New Yorkban évente átlagosan két - néhány esetben még élő - bálna vetődik partra.

A közönséges barázdás bálna a Föld második legnagyobb állata, hossza akár a 27 métert, súlya a 70 tonnát is elérheti. A világ összes tengerében, óceánjában megtalálható és akár száz évig is élhet. New York környékén mintegy 25 példányt láttak belőle.