Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Halojelenség volt Gyula fölött

2012.12.29. 11:26

Péntek éjjel egy ritka légköroptikai jelenséget figyelhettek meg Gyula város fölött. Az erről készült képeket és az interaktív gömbpanoráma-fotót a gyulavaros.hu-ra töltötték fel.

Kattintson a gömbpanorámáért!
Kattintson a gömbpanorámáért!
Fotó: Pénzes Sándor / panoramafotok.hu

A halojelenségek többségét a 8-12 kilométer magasan képződő fátyolfelhők (cirrusok), vagy pehelyfelhők (cirrostratusok) jégkristályain megtörő fény alakítja ki. Ha nagyon hideg van, a jelenségért felelős jégkristályok a felszín közelében is kialakulhatnak, ezt nevezik gyémántpor jelenségnek. Magyarországon ilyen nagyon ritkán, csak különösen hideg téli napokon fordulhat elő, hóval borított hegységekben viszont gyakrabban találkozhatunk vele.

A fénytörés miatt a fény színeire bomlik, ezért a legtöbb halojelenség szivárványszínű, vannak viszont olyan halók is, amik fehér színűek, ezek a jégkristályok felszínéről visszaverődő fény hatására jönnek létre. Az, hogy a halójelenségek közül melyik tűnik fel az égen, a jégkristályok alakján, számán és térbeli elhelyezkedésén, illetve a magasszintű felhő homogenitásán és a fénysugarak beesési szögén múlik.

Idén március 4-én volt látható látványos melléknap az égen, ami a halojelenségek közé tartozó légköri fénytünemény. A melléknap – amit angolul sun dognak, azaz napkutyának neveznek – a Nap egy, vagy mindkét oldalán figyelhető az égbolt felhőzetétől függően. 2007. december 30-án Mátraszentimrénél sikerült látványos fotót készíteni egy halojelenségről.