Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2012 volt az USA legmelegebb éve

2013.01.08. 22:50 Módosítva: 2013-01-08 22:51:23

2012 volt az USA történetének legmelegebb éve, jelentették be kedden. A tavalyi év az 1998-as eddigi rekordot döntötte meg, és nem is kevéssel: egy egész fahrenheit fokkal. Az 55.3 fahrenheites érték 12,94 celsiusnak felel meg.

A melegrekord erősségét mutatja az is, hogy jelentősen magasabb a XX. század egészének 11,2 fokos átlagánál.

Ráadásul az amerikai időjárási adatok rögzítésének kezdete, 1895 óta nem fordult elő, hogy 16 hónapon át minden hónapban folyamatosan a korábbi statisztikai átlag felett lett volna a hőmérséklet, márpedig 2011 júniusától 2012 szeptemberével bezárólag ez volt a helyzet.

Az illetékes szövetségi hivatal szakértői szerint az adatok egyértelműen bizonyítják a klímaváltozás hatását az időjárásra. A tavalyi év egyébként is sorra hozott a klímaváltozással összefüggő szélsőséges időjárási jelenségeket, nyugaton erdőtűzek, a kontinens középrészén aszályok, még a keleti felén viharok pusztítottak.

Hasonló jelenségekre egyre többször lehet számítani – intenek szakértők, ha nem is hoz majd mostantól minden év rekordokat, azt látni lehet, hogy a klímaváltozás következményeit az emberek a mindennapjaikban is érzik majd.

Az USA energiaellátása jelenleg is jelentős részben szénalapú, és bár az erőművek a klímaváltozás egyértelmű felelősei közé tartoznak, ma lényegében nem képzelhető el olcsóbb alternatív energiaforrás helyettük. Ugyanakkor a Washington Postnak nyilatkozó Michael Vandenbergh, a Vanderbilt Egyetem professzora azt emelte ki, hogy a mai politikusokat a jövő nemzedékei fogják keményen elítélni, amiért nem törődtek eléggé a felmelegedéssel. "100 év múlva nem a költségvetésről vagy az egészségügyi reformról fognak beszélni, hanem arról, mit tettünk, amikor tudtuk, hogy egy komoly klímaváltozás áll előttünk."