Ervin
12 °C
28 °C

2012 volt az USA legmelegebb éve

2013.01.08. 22:50 Módosítva: 2013.01.08. 22:51

2012 volt az USA történetének legmelegebb éve, jelentették be kedden. A tavalyi év az 1998-as eddigi rekordot döntötte meg, és nem is kevéssel: egy egész fahrenheit fokkal. Az 55.3 fahrenheites érték 12,94 celsiusnak felel meg.

A melegrekord erősségét mutatja az is, hogy jelentősen magasabb a XX. század egészének 11,2 fokos átlagánál.

Ráadásul az amerikai időjárási adatok rögzítésének kezdete, 1895 óta nem fordult elő, hogy 16 hónapon át minden hónapban folyamatosan a korábbi statisztikai átlag felett lett volna a hőmérséklet, márpedig 2011 júniusától 2012 szeptemberével bezárólag ez volt a helyzet.

Az illetékes szövetségi hivatal szakértői szerint az adatok egyértelműen bizonyítják a klímaváltozás hatását az időjárásra. A tavalyi év egyébként is sorra hozott a klímaváltozással összefüggő szélsőséges időjárási jelenségeket, nyugaton erdőtűzek, a kontinens középrészén aszályok, még a keleti felén viharok pusztítottak.

Hasonló jelenségekre egyre többször lehet számítani – intenek szakértők, ha nem is hoz majd mostantól minden év rekordokat, azt látni lehet, hogy a klímaváltozás következményeit az emberek a mindennapjaikban is érzik majd.

Az USA energiaellátása jelenleg is jelentős részben szénalapú, és bár az erőművek a klímaváltozás egyértelmű felelősei közé tartoznak, ma lényegében nem képzelhető el olcsóbb alternatív energiaforrás helyettük. Ugyanakkor a Washington Postnak nyilatkozó Michael Vandenbergh, a Vanderbilt Egyetem professzora azt emelte ki, hogy a mai politikusokat a jövő nemzedékei fogják keményen elítélni, amiért nem törődtek eléggé a felmelegedéssel. "100 év múlva nem a költségvetésről vagy az egészségügyi reformról fognak beszélni, hanem arról, mit tettünk, amikor tudtuk, hogy egy komoly klímaváltozás áll előttünk."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!