A Getty múzeum visszaadja Hádész fejét

2013.01.11. 12:23
362-IDRDx.St.55

A Los Angeles-i J. Paul Getty múzeum visszaadja Olaszországnak azt a terrakottafejet, ami az alvilág görög istenét, Hádészt ábrázolja, mivel szakértői arra a megállapításra jutottak, hogy a szobordarabot törvénytelenül távolították el a szicíliai ásatási helyről a hetvenes években.

Az intézmény azután kezdett vizsgálódni a fej eredete ügyében, hogy szakértői olyan szoborrészeket fedeztek fel egy szakkiadványban, amelyek illettek a Kr.e. IV-III. évszázadból származó terrakottadarabhoz.

Timothy Potts, a múzeum igazgatója csütörtökön közölte, hogy a múzeum 1985-ben vette meg a fejet Maurice Tempelsman New York-i műgyűjtőtől. Tájékoztatása szerint a szobordarabra eredetileg Szicília középső részén, a morgantinai lelőhelyen bukkantak Démétér szentélyében, aki a görög mitológiában a földművelés és a termékenység istennőjét testesítette meg. Lánya, Perszephoné az alvilág urának volt a felesége. A fejet a helyszínről vihették el a hetvenes években.

A szoborrészlet egyike annak a több mint negyven antik műtárgynak, amelyet a múzeum az utóbbi években visszaszolgáltatott, illetve visszaad Görögországnak és Olaszországnak.  • Hírek
  • Hírek