Lovak segítenek leszokni az internetről

2013.01.12. 13:22

Lovaglóterápia segítségével próbálják leszoktatni internetfüggőségükről a dél-koreai fiatalokat. Dél-Koreában, amely a világ egyik legjobb internetes lefedettségével rendelkező országa és ahol a népesség majdnem kétharmada használ okostelefont, az effajta függőség mára súlyos problémává nőtte ki magát. A kormány adata szerint 680 ezer 10 és 19 éves kor közötti fiatal, azaz a korcsoport 10 százaléka küzd addikcióval.

A probléma orvoslása érdekében a kormány tavaly bevezette az úgynevezett "kényszerű üzemszünet törvényt", amely korlátozza az internethozzáférést a 16 éven aluliak számára éjfél és hajnali hat óra között. Az intézkedés azonban nem túl hatékony, ugyanis a fiatalok a szüleik azonosítóját felhasználva kijátsszák a rendszert.

Az internetfüggőséggel küzdő tizennégy esztendős Kim szülei próbálkoztak már művészeti és zenei terápiával is, hogy visszatereljék lányuk életét a normális kerékvágásba. Miután azonban az összes próbálkozásuk eredménytelennek bizonyult, Kim iskolája a Riding Healing Center nevű terápiás szervezetet ajánlotta nekik, amely lovaglással kezeli az internetfüggőség egyik fő okaként számon tartott érzelmi és viselkedési problémákat.

"Most a lovakkal foglalkozom és azon jár az agyam, miként tudnám jobban megülni őket. Emiatt pedig már nem érdekel a számítógép és az internet" - mondta a kamaszlány a Szöultól mintegy negyven kilométerre fekvő központban. A Koreai Lovas Egyesület jelenleg két terápiás központot működtet az országban és naponta nagyjából ötvenen vesznek részt a programjain, amelyek célja - egyebek között - a depresszió, a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) és az internetfüggőség kezelése.

Az egyesület 2020-ig további harminc központot akar létrehozni az 50 millió lakosú Dél-Koreában, hogy lépést tartson az általa kínált terápiák iránti igénnyel.  • Hírek
  • Személyi kölcsön