Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsabban növekednek a fekete lyukak

2013.01.17. 20:54

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy a galaxisok központjában lévő szupermasszív lyukak gyarapodása összhangban van a csillagvárosok növekedésével, a legújabb megfigyelések viszont teljesen más képet festenek. A melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem kutatói, akik a Hubble űrteleszkóp, a Chilében működő VLT teleszkóp és a hawaii Keck teleszkóp adatainak segítségével a jelenlegi legnagyobb galaxis- és feketelyuk-adatbázist hozták létre, megfigyeléseiket a The Astrophysical Journal legújabb számában ismertetik.

A galaxisokon belül egyfajta vetekedés folyik a rendelkezésre álló alapanyagért, a gázokért, amelyek egyaránt szükségesek új csillagok képződéséhez és a központi fekete lyukak táplálásához. Több mint egy évtizeden keresztül a tudósok úgy vélték, mindkét folyamat a gázok rögzített mennyiségét használja fel, ily módon állandó a galaxis tömegének a fekete lyuk tömegéhez viszonyított aránya.

"Immár tudjuk, hogy a galaxisok csillagtömegének tízszeres növekedése a fekete lyuk tömegének százszoros gyarapodásával jár. Ez gyökeresen megváltoztatja a galaxisok és fekete lyukak együttes evolúciójáról vallott nézeteinket" - hangsúlyozta Alister Graham professzor.

Egészen másként viselkednek a kis, csillagokkal telezsúfolt galaxisok vagy az olyan koronggalaxisok, mint amilyen a Tejútrendszer. "Minél kisebb a galaxis, tömegének annál nagyobb részét képezik a csillagok" - magyarázta Nicholas Scott, a Swinburne Egyetem asztrofizikusa. Az alacsonyabb tömegű galaxisokban a halmazok, amelyek több milliárd csillagot is tartalmazhatnak, dominálnak a fekete lyukak felett. Korábban a tudósok viszont úgy vélték, hogy a csillaghalmazok a galaxisok tömegének csupán 0,2 százalékát teszik ki.