Visszakerült a felfedező Ernest Shackleton ritka whiskyje az Antarktiszra

2013.01.21. 15:19

A brit-ír felfedező Ernest Shackleton több mint száz évvel ezelőtt hagyott néhány láda whiskyt az antarktiszi kunyhójának padlója alatt. A 19. századi palackokat korábban Skóciába vitték, hogy a márkát forgalmazó skót szeszfőzde ízmesterei rekonstruálhassák a szíverősítő rég elveszett receptjét.

A három, 1898-ban palackozott Mackinlay's skót whiskyt Új-Zéland miniszterelnöke, John Key adta át a Déli-sark örökségét vigyázó Antarctic Heritage Trust képviselőinek az ország antarktiszi bázisának otthon adó Ross-szigeten. A palackokat márciusban helyezik el Shackleton helyreállított kunyhójában. A különleges itókák eredeti helyükre, a Royds-foknál álló kalyiba padlózata alá kerülnek az antarktiszi expedíciók hőskoraként ünnepelt, 1898 és 1915 közötti időszak örökségének védelmét célzó program keretében.

Üzleti fogás

Az üvegek Shackleton 1907-es Nimrod elnevezésű küldetésének – hivatalosan brit antarktiszi expedíciónak – ellátmányaként kerültek a fagyos kontinensre. A különleges leletet – három láda whiskyt és két láda brandyt – 2010-ben fedezték fel, miután a rekeszek már több mint száz éve pihentek a Déli-sarkvidék fagyott talajában. Bár a ládák megfagytak a mínusz 30 Celsius-fokos hidegben, a kutatók érintetlenül találták a palackokat, amelyekben még az ital is lötyögött.

A Mackinlay's márkát forgalmazó Whyte & Mackay skót szeszfőzde 2011-ben magángéppel repítette a palackokat Skóciába, hogy a kincset érő szesz elemzésével rekonstruálhassa a malátawhisky évekkel ezelőtt elveszett receptjét. A szeszfőzde azóta limitált számú, 50 ezer palackot dobott piacra az egyik "Shackleton-whisky" parafa dugóján keresztül nyert minta felhasználásával.  • Hírek
  • Támogatások