Az úton nincs olyan, hogy kis figyelmetlenség

2013.01.22. 10:42

Michigani Egyetem munkatársai kutatásukban kimutatták, hogy már a legrövidebb ideig tartó figyelemelterelés is megduplázza a hibázás esélyét. Hazánkban is sajnálatos aktualitása van a tudóscsoport tanulmányának, a múlt héten okozott öt halálos áldozattal járó balesetet egy vezető, aki a vallomása szerint épp a GPS-t nézte, ezért nem vette észre, hogy közben áthajtott a szembejövő sávba.

Erik Altmann, az amerikai kutatócsoport vezetője elmondta, a kísérletben azt mérték, milyen könnyen tér vissza az eredeti, elmélyülést igényő tevékenységhez szükséges gondolatokhoz az, akit megzavar a telefon csörgése. A vizsgálatokban résztvevő 300 embernek egy számítógép képernyőjén látott, különböző színű és méretű betűkből összeálló, értelmetlen szövegtengerből kellett kiválasztaniuk különböző dolgokat, például az összes magánhangzót, a páros számokat vagy épp a piros betűket. A résztvevők egy része zavartalanul dolgozhatott, de másokat a gép időnként arra kért, hogy gépeljék be a felugró ablakban látható két karaktert, és csak aztán térhettek vissza az eredeti feladathoz, miután ezt megtették.

„A cél az volt, hogy olyan tevékenységet vegyünk alapul, ahol fontos a lépések sorrendje” – mondta Altmann. Bár a zavaró feladatok rövidek és egyszerűek voltak, az az alig három másodperc, amit a résztvevők elvesztegettek velük elég volt ahhoz, hogy dupla annyit hibázzanak mint azok, akiknek nem kellett a hirtelen felugró üzenetekkel vesződniük.

A figyelemelterelésre használt feladatok túl rövidek voltak ahhoz, hogy a megzavart résztvevők elfelejtsék, mivel is foglalkoztak korábban. Altmann szerint inkább arról van szó, hogy a figyelem irányának váltásához kell olyan nagy mennyiségű energia, ami elvesztése már hatással van az eredeti feladatban mutatott teljesítményben.

A felfedezésnek az élet szinte minden területén lehetnek hatásai. Altmann szerint a munkahelyi összpontosítást is megnehezítik az olyan figyelemelterelő apróságok, mint például az új email érkezését jelző felvillanó üzenetek. A tudós szerint egyszerűen fogalmazva az ilyen kis dolgok határozzák meg, mennyire van jelen valaki egy adott helyzetben. Vezetés közben is ez a helyzet. Bár a telefon képernyőjét egy pillantással is le tudjuk olvasni, az agynak egyszerűen időre van szüksége ahhoz, hogy újra a teljes figyelmünket az úton történtekre tudjuk összpontosítani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport