Zsófia
17 °C
21 °C

A mocsári sármány az igaz angry bird

2013.01.30. 12:05

A territóriumért folytatott harc nem ritka jelenség a madarak körében sem, de csak kevés faj veszi olyan komolyan a dolgot, mint a mocsári sármány. A madarak harca közben nem ritka a halálos sérülés sem, de vannak olyan egyedek, akik inkább blöffölnek: magasra tartott szárnyaikkal és agresszív viselkedésükkel úgy tesznek, mintha készen állnának a harcra, pedig valójában csak azon igyekeznek, hogy elijesszék az ellenfelet.

A Duke Egyetem két hallgatója, David Piech és Rindy Anderson egy speciálisan felszerelt, preparált mocsári sármánnyal tesztelte a madarak viselkedését. A kitömött példány szárnyait mozgathatóvá tették (a felemelt szárny a madárvilág „mi van, mi van, mi van”-ja), és egy kis hangszórót is szereltek rá, amin keresztül madárfüttyel tudatták a többi sármánnyal, hogy új kihívó érkezett a környékre. A preparált madarat egy pennsylvaniai költőhely közelében tették ki, a reakciókat pedig videón rögzítették.

Az élő madarak nem várt agresszivitással reagáltak a robotra, mondta el Anderson. Annyira felidegesítette őket a kihívóan viselkedő gépsármány, hogy egyszerűen kivégezték, az egyik madár ugyanis letépte a fejét. A kutatók egy másik, szintén kitömött madárral is megismételték a kísérletet, ez a példány azonban nem tudta mozgatni a szárnyait, csupán arra volt képes, hogy ide-oda forduljon. Az igazi madarak ebben az esetben ugyan szintén rátámadtak a csalira, de korántsem olyan agresszívan, mint tették azt a szárnyaival csapdosó robot esetében. Az esetről írt tanulmányban a kutatók arra jutottak, hogy a madarak valószínűleg a szárnyak mozgatását komolyabb fenyegetésként élték meg, ezért válaszoltak fokozott erővel. A szakemberek szerint a hasonló kísérletek abban segíthetnek, hogy jobban megértsük a madarak kommunikációját.