A vízbe zuhant az óceánról indított rakéta

2013.02.01. 09:38

Hírközlési, médiasugárzási, helymeghatározási és katonai feladatokat is ellátott volna az az Intelsat 27 nevű távközlési műhold, amit magyar idő szerint ma reggel lőttek ki egy csendes-óceáni tengeri indítóplatformról. A berendezést a Sea Launch nevű cég Zenit-3SL típusú rakétája vitte volna fel, azonban a sikeres start után nem sokkal megszakadt az élő közvetítés.

A felbocsátásokat rendszeresen élőben közvetítő spaceflightnow.com munkatársai sokáig nem tudtak kapcsolatba lépni a Sea Launch illetékeseivel. Végül nagyjából negyed órával az után, hogy a tervek szerint a műholdnak pályára kellett volna állnia, az orosz hírügynökségek egy névtelen forrásra hivatkozva közölték: a hordozórakéta (a héttonnás műholddal együtt) nagyjából 50 másodperccel a start után az óceánba zuhant.

Az indításról készített felvételen jól látszik, hogy nem sokkal az indítás és elemelkedés után a rakéta lassulni, majd zuhanni kezd, miközben a hajtómű lángjai szó szerint eltűnnek az éjszakában. Az első, nem hivatalos vélemények szerint a hibát az okozhatta, hogy a rakéta első gyorsítófokozata túl hamar kapcsolt le.

A Sea Launch hivatalos közleménye szerint negyven másodperccel a start után elvesztették a kapcsolatot a rakétával. A cég vizsgálatot indít, egyben sajnálatát fejezi ki a megbízót ért kár miatt, és mindent elkövet, hogy rájöjjön, mi volt a probléma gyökere. Az Intelsat 27 lett volna a legnagyobb teher, amit a Sea Launch valaha is pályára állított.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport