Emma
9 °C
26 °C

Rakétadarabot talált a mexikói tengerparton

2013.02.02. 13:54

A Reddit egyik mexikói felhasználója méretes rakétadarabra bukkant a házához közeli tengerparton, és erről fotókat is feltöltött a népszerű közösségi oldalra. A newroot azonosítójú redditor Mahahualban él, ami a belizei határhoz közel található, Cancúntól nagyjából 400 kilométere délre. Itt bukkant a parton heverő nagy fémlapra, amiről a Reddit többi júzerének segítségével derítette ki, hogy pontosan micsoda.

A több méter hosszú, nagyjából 2 centiméter vastag fémpanelen a „space”, azaz „űr” szó olvasható, részben ennek segítségével azonosították a rakétadarabot. A panel egy Ariane V rakétán szolgált, és a rakomány védőburkolatának része volt. Az Ariane V az európai űrügynökség, az ESA rakétája, az ügynökség a Francia Guyanán található Guyana Űrközpontból indítja ezeket a járműveket (az Egyenlítőhöz való közelség kedvező tényező egy rakéta startjánál).

Ezeknek a rakétáknak a fokozatait általában az Atlanti-óceán vagy a Mexikói-öböl fölött szokták leválasztani, így fordulhatott elő, hogy egy rakétadarab végül Mahahualban kötött ki. Valószínűleg nem oda zuhant, hanem a tengerbe, és az áramlatok sodorták a Reddit-júzerhez. A panel a kialakítása miatt nem süllyedt el a vízben: mint a képeken látszik, a rakétadarab belseje méhsejt-szerkezetes, gyakran alkalmaznak ilyet autóknál és repülőknél, könnyű és strapabíró alkatrészek készülnek a technológiával. De valószínűleg maga a panel anyaga is nagyrészt könnyű fémötvözet.

Newroot küldött egy levelet az ESA-nak, most az űrügynökség válaszára vár, hogy mihez kezdjen a rakétadarabbal (illetve hogy az egyáltalán kié). Közben persze a Redditen többen is arra biztatták a felhasználót, hogy adja el jó pénzért az eBayen a talált űrszemetet.