Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Látta már, milyen az éjszakai ég igazából?

2013.02.04. 10:44

A civilizált városi lét egyik legnagyobb hátránya, hogy az így élő emberek legnagyobb része csak a filmekből és a Hubble űrtávcső képeiről tudja, hogy milyen valójában az éjszakai égbolt. A városi fényszennyezés sokak szerint legalább olyan veszélyes, mint a levegő vagy a vizek összepiszkítása, de például a madarakra vagy a bogarakra gyakorolt hatásait még csak mostanában kezdik el igazán felmérni az ezzel foglalkozó szakemberek.

Vannak azonban olyan helyek a bolygón, ahol nemcsak a légkör nyugodtsága és tisztasága, illetve a környezet embertelensége miatt minden olyan, ahogy azt a villanyáram és a közvilágítás előtt láthatták az őseink. Az egyik ilyen hely Namíbia, ahol az égbolt még olyan sötét, hogy az ország távcsőfarmjai a világ csillagászainak kedvelt célpontjává váltak. A felhő-, por- és fénymentes égbolt alatt született például Éder Iván legutóbb bemutatott képe, de a Nasa Astronomy Picture of the Day elnevezésű, űrfotós sorozatának hétfői bejegyzése is itt készült.

Marsel van Oosten time lapse, vagyis időgyorsításos videója is itt készült. A hetven másodperces film több mint 16 ezer kép felhasználásával készült el, amiket a többszörös díjnyertes természetfotós két év alatt rögzített a namíbiai sivatagban. A videón a városlakók szemének szokatlan fényességgel és részletességgel jelenik meg a Tejút, és az északi féltekéről nézve mindig a látóhatár alatt maradó Nagy Magellán-felhő is. Érdekesség, hogy bár néhány halvány fényű meteor is keresztülszáguld az égen, a videón a leginkább hullócsillagszerű látványt a Nap fényét visszatükröző műholdak adják.

Ha ennyire sötét hely nincs is hazánkban, annak, aki az éjszakai égbolt természetes, fényszennyezés nélküli állapotát szeretné látni, nem kell Afrikába utaznia. Ha nemcsak a Holdat, a Vénuszt és a Jupitert akarjuk látni, hanem valódi csillagokat is, a Bakony környéke általában jó terep, de a Zselici Csillagoségbolt-park látogatóit szervezett túrákkal is várják a csillagképeket és egyéb érdekességeket jól ismerő szakértők.