Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,21 Ft
14 °C
24 °C

Fiókái lettek egy 62 éves albatrosznak

2013.02.06. 16:26

Egy 62 éves albatrosz egészséges fiókákat költött ki, ilyen idősen ez még nem történt meg, legalábbis a kutatók még nem találkoztak hasonló esettel. Ilyen idős albatrosz is kevés van, az átlagos életkor ezeknél a madaraknál általában feleekkora. A Wisdom (Bölcsesség) nevű, idős állatot a Hawaii nemzeti parkban látták fiókáival.

A kutatók nem gondolták volna, hogy ilyen idősen lehetséges a madaraknál a költés. Azt tudják, hogy a legtöbb madár már nem tojik tojásokat egy bizonyos kor fölött, és azt hitték, hogy ez az albatroszokra is igaz. Wisdom azonban ellentmondott ennek az elméletnek, de nem biztosak abban, hogy az valamennyi albatroszra igaz-e ez.

Wisdom ötször nevelt fiókákat 2006 óta, egész élete folyamán összesen 35 alkalommal voltak fiókái. Először 1956-ban jelölték meg Hawaii-on, azóta valamivel kevesebb mint ötmillió kilométert repült. Ez nagyjából annyi, mintha 4-6 alkalommal megtette volna a Föld és Hold közötti távolságot. Érdekesség, hogy a nemzeti park egyik tudósa, Chandler Robbins negyven éves volt, amikor az első gyűrűt rátették a madárra. Sok évvel később, már 94 évesen még mindig dolgozik, és láthatta az új fiókákat.

Wisdom (balra) ötször nevelt fiókákat
Wisdom (balra) ötször nevelt fiókákat
Fotó: Pete Leary / U.S. Fish and Wildlife Service

A legtöbb albatroszfaj az Antarktisz, Ausztrália, Dél-Afrika és Dél-Amerika körüli nyílt vizeken él. Nagy testű madarak, hosszú és vékony szárnnyal, jó úszók, a magas hullámokon is felszínen maradnak. Általában kerülik a szárazföldet, szaporodni is a kisebb szigetekre járnak, Wisdom is a Midway-atollban, a sziget északi részén költötte ki tojását.

Fészkeiket hegyfokokra építik, fiókáik egy évig maradnak a szülőkkel. Emiatt ritkábban költenek ki tojásokat. A 21 ismert albatroszfajból 19-et fenyeget a kihalás, valószínűleg az embernek köszönhetően. Amikor a halászok kivetik hálóikat, gyakran akadnak bele éppen halászó albatroszok is.

A halászó madarak sok műanyag szemetet is lenyelnek és adnak tovább fiókáiknak. Becslések szerint évente öt tonna műanyagot etetnek meg a fiókákkal. Ez nem öli meg a kicsiket azonnal, de nehézzé teszi más táplálék lenyelését, ami végső soron kiszáradáshoz vezethet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás