Levideózták az évszázad üstökösét

2013.02.06. 12:54

Az ISON üstökön még túl távol van ahhoz, hogy szabad szemmel is láthassuk, de a Deep Impact űrszondának január közepén sikerült levideóznia a 793 millió kilométerre lévő objektum mozgását. Az üstökös most nagyjából 300 millió kilométerre van a Földtől.

Az évszázad üstökösének is nevezett ISON novemberben érkezik a Föld közelébe, és teliholdként fog ragyogni az égbolton. Rendkívül ritka üstökösről van szó, hiszen az ISON-üstökös legutóbb 10 millió évvel ezelőtt járt a Nap közelében. Az ISON a Naprendszer külső tartományában lévő üstököszónából, az úgynevezett Oort-felhő vidékéről érkezett, olyan messzeségből, amely 100-200 ezerszer meghaladja a Nap-Föld távolságot.

A C/2012 S1 kódjelű üstököst a hálózat egyik Oroszországban üzemelő teleszkópjának képén fedezték fel tavaly szeptemberben, a számítások szerint 1,8 millió kilométerre közelíti meg majd a Napot. A Földtől viszonylag távol marad, a NASA számításai szerint december 26-án kerül legközelebb a a Földhöz, 64 millió kilométerre lesz.  • Hírek
  • Csok