Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Új műholddal figyelik a Földet

2013.02.07. 16:43

A NASA új műholdat küld fel, amely az évtizedes természeti változásokat dokumentálná. Ezt a feladatot eddig a Landsat 5 végezte, évtizedeken keresztül fényképezte a Föld felszínét. Az évtizedek alatt elkészített képeket egymás mellé téve világosan látni, hogy mennyivel csökkent az Aral-tó és a Holt-tenger területe.

A Landsat 5 január 5-én hallgatott el, de a kutatók jövő héten fellövik az utódját, a Landsat 8-at a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról. Ez az évtized legfontosabb Földet figyelő küldetése, mivel évek óta elavult műszerekkel fényképezték a Föld felszínét. Az új műhold azonban sokkal jobb minőségű és részletesebb képeket küld majd.

landsat 8
Fotó: nasa.gov

A nagyobb terepjáró méretű műhold 855 millió dollárba kerül, nagyjából 700 kilométerrel fog a Föld körül repülni, ami azt jelenti, hogy elődeinél magasabbról tudja figyelni a felszínt. A több mint hétezer szenzorral felszerelt műhold hatalmas területeket tud majd befogni. A jó minőségű képek azért fontosak, mert a kutatók így meg tudják majd különböztetni az apróbb felszíni formákat, különbséget tudnak majd tenni a juharfa és a tölgyfa között.

Az évek alatt számos olyan képsorozat készült, amelyből látni egyes földrajzi képződmények változása. A legismertebb és leglátványosabb változás az Aral-tóval történt, az egykor tengernek is nevezett tó területe látványosan csökkent az elmúlt évtizedekben. A csökkenést az okozta, hogy egyre több vizet használnak az öntözéshez és az elhasznált vizet nem pótolja a leeső csapadékmennyiség.

1 aral sea
Fotó: USGS EROS Data Center

Valamivel kisebb volt a Holt-tenger zsugorodása, 1972 óta harminc méterrel húzódott vissza. A déli területeken látni az emberi tevékenység nyoma, ahogy ásványi anyagokat bányásznak. A legmegdöbbentőbb kép a brazil Rondôniában készült, 1975-ben még alig van nyoma az embernek, 2001-re pedig már rá sem ismerni a területre.

De nemcsak az emberi tevékenységnek vannak nyomai, a St. Helens vulkán kitörése után készült képeken látni a kopár területeket, majd azt is, ahogy harminc év alatt megint benövi a növényzet.