Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Azonosíthatták az emlősök ősét

2013.02.08. 10:57
Common ancestor 300dpi

Hosszú évek kutatása után sikerült beazonosítani azt az állatot, ami minden ma élő emlős őse kehet. A kutatás során genetikai vizsgálatokat végeztek, fosszíliákat elemeztek. A szóban forgó állat egy nagyon apró, szőrös, rovarevő volt. Az eddig elméletekkel ellentétben, az állat soha nem élt a dinoszauruszokkal egy időben, jóval utánuk fejlődött ki. Ezzel évtizedes vita végére tettek pontot a tudósok.

Az emlősök osztályába nagyon sok állat tartozik, ma több mint ötezer különböző faj él, köztük szárazföldi, vízi állatok, de olyanok is vannak, amelyek repülnek. Az eddig megtalált leletek azt mutatják, hogy az emlősök a dinoszauruszok kihalása után nem sokkal elárasztották a bolygót. Számuk robbanásszerű növekedése tehát 65 millió évvel ezelőtt indult meg. A genetikai vizsgálatok pedig korábban azt mutatták, hogy az emlősök már százmillió évvel ezelőtt megjelentek a Földön, a korai fajok párhuzamosan éltek a dinoszauruszokkal.

A New York-i Stony Brook University kutatói most más oldalról közelítették meg a kérdést, nem magukat a fosszíliákat vizsgálták, hanem összefüggéseiben próbálták átlátni az adatokat. Ennek érdekében adatbázist kellett létrehozniuk.

Az adatbázishoz több mint 4500 adatot gyűjtöttek össze, az állatok minden lehetséges jellemzőjét az étrendjétől kezdve a végtagjainak hosszán át egészen a szőr minőségéig. A kutatáshoz 86 élő és 40 már kihalt faj adatait táplálták az adatbázisba. Ehhez még hozzávették a ma élő fajokról készült képeket és genetikai információkat. A hatalmas munkához külön szoftvert is kellett fejleszteni, de megérte, mert még nagyon sok kutatáshoz lehet majd használni az itt megjelenő adatokat.

Az adatbázis máris hozott eredményt, a kutatók szerint megdőlnek az eddigi elméletek, mert az ősemlős csak nagyjából kétszázezer évvel a dinoszauruszok kihalása után jelent meg. Más kutatók szerint ez nem jelenti azt, hogy sikerült kideríteni, mikor jelent meg az első emlős állat, hiszen a számításokba akár hiba is kerülhetett, főleg a kihalt állatok vizsgálatánál.