Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Így szennyezik tele a hajók a tengereket

2013.02.08. 13:39

Kutatók már évtizedek óta felfigyeltek a jelenségre, hogy a hajók nyomot hagynak a tengeren. Ezt a nyomot tisztán látni is az űrből, a hajók által kibocsátott üzemanyag okozza a víz elszíneződését.

Egy finn és holland cég épített egy megfigyelő berendezést, amelyet a NASA Aura műholdjára szereltek. A berendezés 2005 és 2011 között követte a hajók mozgását úgy, hogy a magasabb nitrogén-dioxid szintet figyelte. Egyes hajók motorjai ugyanis ezt a mérgező és üvegházhatású gázt bocsátják ki.

globalno2 omi 2012 palette

A térképen látni, hogy a nitrogén-dioxid szintje az Indiai-óceánban a legmagasabb, tisztán látni a narancssárga csíkot, ami egy fő hajózási vonalon kialakult. A Vörös-tengeren és a Földközi-tengeren is magasabb szintet mutat a térkép, valamint a Szingapúr és Kína közötti útvonalon magasabb a koncentráció.

Az Atlanti- és Csendes-óceánon is nagy a hajóforgalom, a műszer ott azért nem tudott magasabb nitrogén-dioxid-szintet kimutatni, mert nem mindig ugyanazon az útvonalon haladnak a hajók. Azért változatosabbak itt az útvonalak, mert van elég hely, a hajók pedig inkább kerülnek egy kicsit, hogy kikerüljék az előttük lévő viharokat.

Természetesen nemcsak a hajók bocsátanak ki nitrogén-dioxidot, a szárazföldön a városok felett magasabb a koncentráció. A partok mentén lévő vörös szín már ennek is köszönhető, nem írható csak a hajók számlájára.