Tényleg aszteroida irtotta ki a dinoszauruszokat

2013.02.08. 10:49

Amerikai, angol és holland kutatók közösen próbáltak választ keresni arra a kérdésre, hogy tényleg aszteroida pusztította-e ki a dinoszauruszokat 65 millió évvel ezelőtt. Azt kutatták, becsapódott-e egyáltalán aszteroida, és ha igen, elég nagy volt-e a hatása, hogy tényleg a dinoszauruszok és a Föld élővilága 75 százalékának kihalását okozza.

A bizonyítékok áttekintése után most már nagy bizonyossággal ki merik jelenteni, hogy az aszteroida egy nagyjából száz mérföld, vagyis 160 kilométer átmérőjű krátert hozott létre a Mexikói-öbölben, és elég komoly volt a hatása ahhoz, hogy kipusztítsa a földi élet 75 százalékát, köztük a nagy testű dinoszauruszokat.

Néhány kutató vulkanikus tevékenységet, klímaváltozást és más jelenségeket is összefüggésbe hoz a dinoszauruszok kihalásával. Mások abban nem biztosak, hogy a két esemény, a becsapódás és a kihalás egy időben – vagyis történelmileg elég közel egymáshoz – történt.

Valójában az eddigi bizonyítékok kétséget ébreszthetnek, mert a becsapódás a korábbi elméletek szerint 180 ezer évvel a dinoszauruszok kihalása előtt történt. Paul Renne, a Berkeley Geochronology Center geológusa úgy döntött utánajár a kérdésnek. A becsapódás környékének radioizotópos vizsgálatai több mint húszévesek voltak, így a kutató más egyetemek tudósaival közösen újra megvizsgálta a kőzeteket.

Az adatok szerint az aszteroida 66,03 és 66,04 millió évvel ezelőtti időintervallumban csapódhatott be. Ez nagyjából azonos időben volt a dinoszauruszok kihalásával. Az új adatok nem zárják ki az éghajlatváltozást sem, de azt bebizonyították, hogy a dinoszauruszok kihalásának az oka tényleg egy aszteroida volt.  • Bérelnék
  • Bankszámla