Szövetkeznek a pókok egy brazil városban

2013.02.09. 21:37

Több száz, de akár néhány ezer pók is lehet azon a a brazíliai Santo Antonióban készített felvételen, amit a Youtube-ra töltött fel egy felhasználó. A filmen jól látszik, hogy a Rio de Janeirótól mintegy 1 000 kilométerre fekvő város villanypóznáit és vezetékeit keresztbe-kasul összefonták az ijesztően nagy számban összedolgozó pókok.

A G1 nevű brazil hírportál szerint a videót egy Erick Reis nevű húszéves weblapkészítő vettel fel, mikor hazafelé indult egy buliról. A lap által megszólaltatott szakértő szerint az Anelosimus eximius fajról van szó, ami a társas pókok közé tartozik. Korábban közölt kutatások szerint a világ mintegy 39 000 pókféléje közül legalább húsz olyan van, aminek tagjai képesek az együttműködésre.

Az Anelosimus Eximius egy Panamától Argentínáig elterjedt faj, ami jó néhány, akár ötvenezer fős kolóniákat is kialakíthat. Leticia Avilés, a kanadai Brit Kolumbia Egyetem pókszakértője egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a társas pókok jellemzően azért állnak össze, hogy a szokásosnál nagyobb prédára vadásszanak. Az Anelosimus eximus hatalmas kolóniái nem hasonlíthatók össze a hangyatársadalomban tapasztalt szervezettséggel. Közös hálót szőnek, és az arra tévedt zsákmányra egyszerre több pók is ráveti magát, de nincsenek kialakult szerepkörök.  • Hírek
  • Csok