Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Teherűrhajó indult az űrállomásra

2013.02.11. 18:43

Több mint két és fél tonna szállítmánnyal a Nemzetközi Űrállomásra tart a Progressz teherűrhajó - közölte hétfőn az Interfax orosz hírügynökség. A Szojuz rakétát, és rajta a teherűrhajót délután bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonurról. A Progressz M-18M a felbocsátás után kilenc perccel levált a hordozórakétáról és megkezdte az önálló repülést. A teherűrhajó közép-európai idő szerint 21 óra 40 perc körül csatlakozik a Nemzetközi Űrállomás Pirs nevű moduljához.

A dokkolást Oleg Novickij és Roman Romanyenko orosz fedélzeti mérnök-űrhajósok fogják irányítani az űrállomásról. Rajtuk kívül Jevgenyij Tarelkin orosz és az ISS amerikai parancsnoka, Kevin Ford, valamint Chris Hadfield kanadai és Tom Marshburn amerikai űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. A mostani fellövés az utolsó ilyen gyorsított, mindössze hatórás repülés a márciusra tervezett Szojuz-TMA-8M jelzésű, ember irányította űrhajó fellövése előtt. Korábban két napot vett igénybe az űrhajók eljutása a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A Progressz több mint két és fél tonna rakományt visz magával: másfél tonnányi üzemanyagot, valamint oxigént, vizet, kísérleti berendezéseket, egészségügyi, orvosi eszközöket, élelmiszert és a Nemzetközi Űrállomás legénységének szánt csomagokat. Orosz zászlókat és egy új futópadot is kapnak az űrhajósok. A legénység orosz tagjainak kérésére sajtos-fokhagymás füstölt kolbász is van az élelmiszerküldeményben.