Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Ne törje össze magát, járjon pingvinként!

2013.02.13. 09:36

A letaposott hótól és jégtől csúszós járdák és egyéb felületek minden télen rengeteg gyalogosnak okoznak gondot, sok a végtagficam és -törés, pedig egy egyszerű trükkel megúszható a balesetek nagy része. A módszer lényege, hogy gondoljuk magunkat pingvinnek.

Ahogy az a TABLET infografikáján is látszik, normális esetben járás közben a testsúlyt a két láb nagyjából egyenlő arányban osztja el, ami megkönnyíti a jeges felületen előre csúszó talp dolgát, és a végeredmény a mindenki által ismert, az ég felé lendített lábas elvágódás. Ezzel szemben a pingvinek odafigyelnek ara, hogy a test súlypontja mindig az éppen előrébb lévő láb felett legyen, ezzel nagyban segítik az egyensúly megtartását. Érdemes azonban felkészülni arra, hogy ez a totyogás jóval több energiát használ majd fel, mint a szokásos séta, egyes kutatások szerint ugyanis a pingvinek égetik el a legtöbb energiát az egyszerű gyaloglás közben a hasonló testalkatú állatok közül (más eredmények inkább a madarak rövid lábait okolják ezért).

Így kell járni
Így kell járni

Az USA-ban vezetett statisztikák szerint évente hatvan ember hal bele abba, hogy elesik a téli útviszonyok miatt – ez nagyjából ugyanannyi, mint ahányan tornádóban halnak meg. Az egyik leghíresebb ilyen áldozat dr. Robert Atkins, a híres Atkins-diéta kidolgozója, aki 2003 áprilisában csúszott el egy jeges járdán, kilenc nappal később pedig belehalt az ekkor szerzett komoly fejsérülésbe.