Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Új kártevő tűnt fel Magyarországon

2013.02.13. 17:41

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerint Magyarországon is megjelent a gyümölcstermő növények új kártevője, a foltosszárnyú muslica. A NÉBIH közleményében azt írja, hogy 2012 őszén, az M7-es autópálya mentén kihelyezett egyik csapdában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói megtalálták az Európában rohamosan terjedő foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) néhány példányát.

A NÉBIH 2013-ban országos felderítést indít a károsító terjedésének nyomon követésére. Ezért a lakosságnak, a termelőknek és a forgalmazóknak is szóló tájékoztató kiadványban gyűjtötte össze a hivatal a faj legfőbb jellemzőit és a védekezési lehetőségeket. A faj nem szerepel az Európai Unió és így Magyarország karantén szervezetei között, de a szakemberek szerint hihetetlenül nagy szaporodóképessége és kártétele miatt számolni kell vele, terjedésének ütemét korlátozni.

Az Ázsiában honos Drosophila suzukii az USA érintésével jutott el Európába, és azóta megállíthatatlanul terjed. Már azonosították Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szlovéniában, Németországban, Svájcban, Belgiumban, Ausztriában, Portugáliában és az Egyesült Királyságban is.

Az érett gyümölcsöt szereti

A Drosophila suzukii azon kevés muslicafaj közé tartozik, amelyek elsősorban nem a már károsított vagy rothadó gyümölcsöt, hanem az egészséges, érésben lévő termést támadják meg. A rovar gazdanövényköre meglehetősen tág: beletartoznak a termesztett és vadon élő bogyós gyümölcsűek (szamóca és a málna, valamint szeder, bodza, áfonya, ribiszke, köszméte), csonthéjasok (cseresznye, őszibarack, kajszi, szilva),valamint a szőlő és a kivi is. Előfordulhat a már károsodott almán és körtén is. Európában még nem észlelték meggyen, de Kaliforniában már igen.

A NÉBIH felhívja a lakosság és a termelők figyelmét, hogy a károsító jelenlétének gyanúja esetén azonnal értesítsék az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot. A károsító pontos jellemzőiről és a védekezési lehetőségekről a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A piros szemű, sárgásbarna színű, mintegy 3 milliméter nagyságú harmatlégy a rokon muslicafajoktól igen nehezen különböztethető meg. A fertőzött gyümölcsöket tartalmazó szállítmányokkal nagy távolságokra is eljuthat. Maga a rovar passzívan a széllel is repülhet, de jó repülési képességei miatt aktívan is terjedhet.