Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vészesen fogy a közel-keleti édesvízkészlet

2013.02.13. 11:43

Az amerikai űrügynökség, a NASA műholdfelvételeinek tanúsága szerint annyi édesvíz tűnt el hét év alatt a Közel-Keleten, amennyivel meg lehetne tölteni a Holt-tengert. A Water Resources Research című szaklapban pénteken megjelenő tanulmány szerint a vízkészlet gyors apadása mögött a rossz vízgazdálkodás és a növekvő fogyasztás áll, de komoly problémát jelentett a 2007-es szárazság utóhatásai és a talajvíz csökkenése.

A szakértők most először készítettek átfogó hidrológiai felmérést a Tigris és az Eufrátesz medencéjét, illetve Irán nyugati részét felölelő térségről. Megállapításuk szerint az ottani – törökországi, szíriai, iraki és iráni – édesvízkészletek 144 köbkilométernyivel zsugorodtak 2003 óta.

Az apadás egyötöde a szárazság számlájára írható, további egyötöd a felszíni tavakból és tározókból párolgott el. A veszteség zöme azonban a riasztó mértékű talajvízapadásból következett.