Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kikapcsolhatók a hőérzékelő idegsejtek

2013.02.14. 16:37
Amerikai tudósoknak sikerült kikapcsolniuk az egerek bőrében található hidegérzékelő idegsejteket, amelynek eredményeként az állatok közömbössé váltak a hideggel szemben.

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) idegbiológus professzora, David MecKenny már korábban felfedezte, hogy kapcsolat áll fenn a hidegérzet és a TRPM8 jelű fehérje között, amely a bőrben lévő, impulzust gerjesztő neuronokban a hideg érzékelésére szolgál. Munkatársaival elkülönítette, majd eltávolította a fehérjét megjelenítő idegsejteket, hogy ezeknek a neuronoknak a vizsgálatára összpontosítsanak.

A Journal of Neuroscience szaklapban megjelent tanulmány szerint egerek két csoportjával végeztek kísérleteket. Az egyik csapat tagjai nem rendelkeztek TRPM8-at tartalmazó neuronokkal, a kontrollállatok viszont igen. Az állatokat különböző, 0 és 50 Celsius-fok közötti hőmérsékletnek tették ki, úgy, hogy azok szabadon mozoghattak a változó hőmérsékletű kísérleti felületen. Azok az egerek, amelyek idegsejtjeiből eltávolították a TRPM8-fehérjét, nem érzékelték a hideget, de a melegre reagáltak. A kontrollcsoport tagjai mind a hideg, mind a meleg részeket elkerülték, és zömmel arra a területre húzódtak, ahol hozzávetőleg 30 Celsius-fokos volt a felszín.

A TRPM8 nélküli állatok csak a túl forró részre nem merészkedtek. A hideg akkor sem zavarta őket, ha annak rendes körülmények között fájdalommal kellett volna járnia, vagy akár veszélyt is jelenthetett volna számukra. Az állatok viselkedésében a tudósok nem tapasztaltak más különbséget. Mindkét csoport tagjai ugyanúgy reagálták az érintésre, nem változott mozgáskoordinációs és egyensúlyozó képességük sem, és továbbra is hasonló erővel tudtak kapaszkodni.