Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Rákszűrő melltartót fejlesztettek

2013.02.14. 21:57

Az eddiginél korábbi stádiumban és könnyebben képes kimutatni az emlőrákot egy detektorokkal és adatrögzítővel felszerelt melltartó, amelyet hamarosan piacra dobhatnak az Egyesült Államokban.

A First Warning System elnevezésű rákszűrő melltartó kifejlesztése két évtizeden át tartott. A vizsgálat során a páciensnek legalább 12 órán át magán kell viselnie a szöveti elváltozások után kutató alsóneműdarabot. A műszer nagyobb hatékonysággal mutatja ki a daganatokat, mint a mammográfiás vizsgálat, amelynek számára Margaret Chen mellráksebész szerint az elváltozások nemritkán csaknem észrevehetetlenek.

Az szeretnénk, ha a szerkezetet már 18 éves kortól alkalmaznák a nők éves szűrésén - jelentette ki a melltartóba applikált szerkezetet kidolgozó Matthew Bernardis. A melltartó nem sugároz, nem nyomja össze az emlő szöveteit és nem invazív, ezért rutinszerűen alkalmazható. Az eszköz, amelynek forgalmazását a várakozások szerint egy éven belül jóváhagyhatja az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA), az előzetes kalkulációk szerint mintegy 200 dollárba (44 ezer forint) kerül majd.